De ultieme reisroute voor West-Canada >3 weken

dec 20, 2018 | Canada, Noord-Amerika

Wil je een reis maken naar het westen van Canada maar weet je nog niet welke route je wilt gaan afleggen? Wij hebben de ultieme (!) one-way reisroute voor een reis door West-Canada samengesteld en ook daadwerkelijk zelf uitgevoerd. Je bent er dus van verzekerd dat je deze route ook zelf kunt gaan uitstippelen. Je doet de prachtige highlights aan zoals Vancouver Island en Banff National Park, maar ook enkele minder bekende stops die je ook echt niet mag overslaan. Ontdek de ultieme reisroute door West-Canada.

Rondrijden door het indrukwekkende landschap van West Canada

Reisroute West-Canada

In 3,5 week reden wij in onze huurauto door het westen van Canada. In totaal legden wij maar liefst 4.500 kilometer af! Klinkt dat als veel? Dat is het ook. Maar het was absoluut géén straf. Rondrijden in het westen van Canada vonden wij een verademing. De prachtige landschappen die je tegenkomt, de rust op de weg en de bijzondere plekjes en dieren die je onderweg tegenkomt maken je Canada-roadtrip één om nooit te vergeten. Wij begonnen in Vancouver en eindigden in Calgary, waar we onze vluchten ook op aanpasten. One-way dus, waar we bewust voor kozen om geen ‘onnodige’ kilometers te maken. Onder andere deden we Vancouver Island aan, Squamish, Wells Gray Provincial Park, Jasper National Park, Banff National Park en als toetje namen wij Dinosaur Provincial Park nog in onze reisroute mee. Zie hieronder welke plekjes wij precies bezochten.

Heb jij je ETA voor Canada al? Via iVisa kun je hem eenvoudig aanvragen.

Een reisroute West Canada langs alle highlights

Vancouver

Onze reisroute door West-Canada begon in Vancouver, waar we drie nachten in een Airbnb verbleven. Om kosten te besparen en toch lekker je eigen ‘huisje’ te hebben, is dat zeker een aanrader. In Vancouver bezochten wij onder anderen Gastown met de bekende stoomklok, Granville Island Market en struinden we wat over het strand in South Vancouver. Bovendien maakten we een geweldige fietstocht door Stanley Park – zeker een aanrader – en reden we over de hoge Lions Gate Bridge, ook een ervaring op zich. De Capilano Suspension Bridge is ook een belangrijke highlight in Vancouver, maar deze hebben wij overgeslagen omdat we persoonlijk niet van toeristische massa’s houden en die vind je hier helaas wel.

Benieuwd wat de allermooiste plekken van West-Canada zijn? Ontdek!

Begin je reisroute West-Canada met fietsen door Stanley Park
Stanley Park met Lions Gate Bridge

Vancouver Island

Na ons Vancouver-avontuur pikten wij de huurauto op en namen we de ferry (van tevoren gereserveerd bij bcferries) naar Vancouver Island vanaf Horseshoe Bay, North Vancouver naar Departure Bay, Nanaimo. Op Vancouver Island bezochten wij Campbell River, waar we een walvistocht deden bij Campbell River Whale Watching en we bezochten er het prachtige Elk Falls Provincial Park. Vervolgens reden we door, via MacMillan Provincial Park, naar kustplaats Ucluelet. Hier deden wij onder andere een korte versie van de Wild Pacific Trail en de Rainforest Trail in het Pacific Rim National Park Reserve. Aanrader! De regenwouden hier zijn prach-tig.

Maar hoe stel je zelf een reis naar Canada samen? Lees hier alle tips!

Pacific Rim National Park Reserve
Wild Pacific Coast

Squamish en Joffre Lakes

Na weer de ferry te hebben genomen reden we via de Sea-to-Sky Highway van North Vancouver naar Squamish. Hier bezochten we de prachtige Shannon Falls, beliepen we een trail bij de Alice Lakes (aanrader), bezochten we de indrukwekkende Brandywine Falls en sloten we af met een bijzondere hike in Joffre Lakes Provincial Park, iets verderop gelegen bij Mount Currie. Deze hike moet je in je route door West-Canada meenemen! Overigens schijnt Whistler ook een leuk plaatsje te zijn om te verblijven, maar wij vonden dat wat duur, waarschijnlijk doordat het ook een populair skioord is.

Graag op een laag budget naar Canada? Lees hier hoe wij dat deden.

Wells Gray Provincial Park

Via Kamloops reden we naar Wells Gray Provincial Park. Dit park staat bekend om haar mooie watervallen, zoals Helmcken Falls, Spahats Falls en Dawson Falls. Daarnaast is het fantastisch om met de auto op de onverharde weg door dit park te rijden, want de kans dat je er beren spot is hier zeker aanwezig. Wij spotten een beer langs de weg in een weiland, waar we op veilige afstand foto’s van konden maken ;). Neem Wells Gray daarom absoluut mee in jouw ultieme reisroute door West-Canada.

Helmcken Falls in Wells Gray
Beer gespot in Wells Gray!

Jasper National Park

Na Wells Gray was het tijd voor Jasper National Park. Via de Yellowhead Highway reden we dit prachtige park in. De grote bergen van de Rocky Mountains komen je lachend tegemoet. Prachtig! De twee parken Jasper en Banff National Park mogen écht niet ontbreken in de route. Aanraders in Jasper National Park zijn de Athabasca Falls, de Athabasca Glacier, de Valley of the 5 Lakes, Maligne Lake en de Sunwapta Falls. Én open je ogen voor het wildlife dat je hier zomaar langs óf op de weg kan tegenkomen. Denk aan ‘elk’ (wapiti, soort hert), dikhoornschapen, elanden en beren.

Banff National Park

Via de befaamde Icefields Parkway met gigantisch mooie vergezichten kom je dan bij – waarschijnlijk – het hoogtepunt van je reisroute door het westen van Canada: Banff National Park. Het állermooiste vonden in dit natuurpark wij Moraine Lake, maar ook Lake Louise, Bow Lake en Peyto Lake waren adembenemend. Wauw, wat is de natuur toch mooi.

reisroute west canada
Bow Lake in Banff National Park
Moraine Lake vanaf de grond

Yoho en Kootenay National Park

Ben je toch in Banff, moet je ook even een kijkje nemen in Yoho en Kootenay National Park. De hoogtepunten van Yoho vonden wij Emerald Lake, de Takakkaw Falls en de Wapta Falls. We verbleven in een airbnb in Blaeberry, een klein plaatsje waarvan je zo Yoho inrijdt. Mocht je hier ook in de buurt zijn, neem dan vooral ook even een kijkje bij de Thompson Falls. In Kootenay zijn de Johnston Canyon, Paint Pots en de Marble Canyon leuk om te bezoeken.

Thompson Falls bij Blaeberry

Dinosaur Provincial Park

Wil je je reisroute West-Canada bijzonder afsluiten? Neem dan een ommetje via Dinosaur Provincial Park. Het is weliswaar een stukje rijden door niemandsland, maar wij vonden het de moeite waard. Het landschap is hier bizar: in de IJstijd hebben wind en water vreemde vormen gecreëerd waardoor het lijkt alsof je op een andere planeet bent. Bovendien is het een belangrijke vindplaats van dinosaurusfossielen. Bijzonder, toch? Voor een leuke afwisseling op het einde van je reis, neem je Dinosaur Provincial Park zeker mee in je reisroute.

reisroute west canada
Het magische Dinosaur Provincial Park

Calgary

En dan is het einde van je reis in zicht. Na 3 weken bereikten wij Calgary en we verbleven hier nog enkele dagen. We vonden Calgary verrassend leuk, leuker dan dat wij Vancouver hebben ervaren. Er zijn niet echt spetterende highlights in deze stad, maar wij vonden het gewoon een erg fijne stad. Misschien kwam dat ook doordat er 30 centimeter sneeuw lag toen wij hier waren… 😉 We bezochten in ieder geval wel de Calgary Tower, waarin je leuke weetjes krijgt te horen over de stad. Een leuke afsluiting voor jouw reisroute door het westen van Canada!

Calgary is een leuke afsluiter van je reisroute West-Canada
Wat vond je van dit artikel?
Gemiddelde: 5 sterren

Ook interessant