Beste tips voor het bezoeken van Cinque Terre

mrt 9, 2019 | Europa, Italië

De dorpjes van Cinque Terre staan bij velen op de bucketlist. Dat is ook niet gek natuurlijk als je kijkt naar de prachtige uitzichten in dit bijzondere nationale park in Italië. De dorpjes zijn schilderachtig tegen de kustlijn opgebouwd en de Italiaanse huisjes zijn in alle kleuren geschilderd. Dit geeft een sprookjesachtige uitstraling aan Cinque Terre. Wil je deze pittoreske dopjes in Italië gaan bezoeken? Bekijk dan eerst even onze beste tips voor het bezoeken van Cinque Terre.

Cinque Terre: de vijf dorpjes

Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De één nog mooier dan het andere. Lees onze tips voor het bezoeken van elk dorpje van Cinque Terre.

Monterosso al Mare

La Spezia was onze uitvalsbasis voor het bezoeken van Cinque Terre en daarom bezochten wij Monterosso al Mare het eerst. Dit dorp ligt namelijk het verst van La Spezia vandaan en zo konden we langzaamaan onze weg terug vinden langs de dorpen. Monterosso al Mare vonden wij het minst mooie dorp van Cinque Terre, maar dat wil niet zeggen dat je deze kunt overslaan. Het dorpje heeft namelijk een lang strand en is daarom de beste plek om te zwemmen in Cinque Terre. Daarnaast kun je er heerlijke ijsjes eten. 😉

Vernazza

Vernazza kenmerkt zichzelf door het schattige kerkje dat boven de kleurrijke huisjes uitsteekt. Dit dorp ligt na Monterosso al Mare het verst van La Spezia af. Wij vonden Vernazza ontzettend mooi, misschien wel het mooiste dorp van Cinque Terre. De huisjes zijn hier erg mooi en felgekleurd en gebouwd rondom een klein baaitje waar je ook kunt zwemmen. Echt gezwommen hebben wij hier niet, eenmaal dicht bij het water gekomen zag het er toch niet zo fris uit. Wat je wel zeker moet doen is het dorpje vanaf het naastgelegen uitkijkpunt bekijken. Prachtig!

vernazza cinque terre

Corniglia

Corniglia wordt vaak overgeslagen door toeristen. Dit komt mede doordat de trein hier niet direct stopt en je nog een eindje moet wandelen om er te komen. Corniglia ligt niet direct aan het water, maar is hooggelegen op een bergje. Hierdoor heb je wel een fantastisch uitzicht op de schitterende omgeving.

Manarola

Ook Manarola ligt niet direct aan een strandje, maar je kunt er wel naar het water lopen. Ook op Manarola heb je een prachtig uitzicht vanaf een nabijgelegen uitkijkpunt. En geef toe, na het bekijken van onderstaande foto van Manarola: hoe sprookjesachtig wil je het hebben? 😉 Wij vonden Manarola ook zeker een van de mooiste dorpjes en nemen deze dan ook mee in onze tips voor het bezoeken van Cinque Terre.

Riomaggiore

Riomaggiore ligt het dichtst bij La Spezia. Wij vonden dit dorpje juist het mooist vanaf de grond in plaats van vanaf een hooggelegen uitkijkpunt. De gekleurde huizen vormen een prachtig gezicht rondom het mini-haventje. Ook Riomaggiore wordt wel eens overgeslagen, maar onderstaande foto vertelt je dat je dat beter niet kunt doen.

Van dorp naar dorp

Maar hoe kun je Cinque Terre nu het best bezoeken? Wij geven je tips voor het bezoeken van Cinque Terre: van dorp naar dorp. Zoals eerder gezegd begonnen wij in Monterosso al Mare en gingen zo ’terug’ naar Riomaggiore. Waar kies jij voor: vervoer per trein, te voet of een tochtje met de boot?

Cinque Terre met de trein

Heb je maar kort de tijd om Cinque Terre te bezoeken? Dan geven wij de tip om de trein te nemen. Je komt zeer eenvoudig van A naar B. Je kunt op de trein stappen in Levanto of La Spezia. Het slimst is om een Cinque Terre Treno Card te kopen waarmee je 1 (€13*) of 2 dagen (€23*) kunt reizen per trein door het park. Elke 15 minuten rijdt de trein in de periode van ongeveer half maart tot november. Tussen elk dorpje reis je ongeveer 5 minuten. Het is dus prima mogelijk om Cinque Terre in 1 dag te bezoeken per trein.

*Natuurlijk onder voorbehoud van wijzigingen – prijs voor 1 volwassene.

Cinque Terre te voet

Ben je wat actiever en avontuurlijker aangelegd? Dan is het bezoeken van Cinque Terre te voet een goede tip. Langs de woeste kustlijn en tussen de terrassen waar wijn en olijven worden verbouwd kun je schitterend wandelen. Je kunt Il Sentiero Azzuro nemen ‘Het Blauwe Pad’ van Riomaggiore naar Monterosso en vice versa. Je kunt dit in 1 dag wandelen, maar wij raden aan hier wat langer de tijd voor te nemen zodat je er ook echt van kunt genieten.

Er zijn nog veel meer mooie paden in Cinque Terre. Om van de paden gebruik te kunnen maken, moet je een Cinque Terre Card hebben: 1 dag (€7,50*) of 2 dagen (€14,50*). Ga je toch een stukje met de trein? Je kunt ook losse treinkaartjes kopen voor €4* per stuk. Ga je meerdere keren raden we je toch aan een Cinque Terre Treno Card te kopen, dan heb je toegang tot het park én onbeperkt treinreizen.

TIP: zorg dat je geen slippers draagt op de wandelpaden van Cinque Terre. Het nationale park heeft besloten dat iedereen met onjuiste schoenen een boete tussen de 50 en 2.500 euro kan verwachten. Dit is omdat veel wandelaars verwondingen oplopen door het dragen van slippers en zij vervolgens per helikopter uit het park moeten worden gehaald.

Cinque Terre met de boot

Wil je graag bijzondere en spectaculaire uitzichten van Cinque Terre? Tip: je kunt Cinque Terre ook bezoeken per boot. Met de boten van Navigazione Golfo dei Poeti vaar je vanuit diverse aanlegplaatsen (check even de website welke precies) over het water langs de pittoreske dorpjes. Tickets voor dit type vervoer koop je eenvoudig in de havens van onder andere La Spezia en Levanto.

Beste reisperiode

Tips voor het bezoeken van Cinque Terre zijn niet volledig zonder de beste reisperiode aan te geven. Natuurlijk is Cinque Terre het hele jaar door mooi. Houd er wel rekening mee dat van oktober/november tot half maart verschillende paden gesloten kunnen zijn, de boten nog niet varen en de treinen niet regelmatig rijden. Wil je echt genieten van de zon en eventueel lekker zwemmen? Dan reis je het best tussen mei en september. In de echte zomerperiode (juli en augsutus) kan het er wel erg druk worden, heet zijn en de wandelpaden vrij vol raken. De beste reisperiode kunnen we je dus niet geven voor het bezoeken van Cinque Terre, maar wel onze tips.

Meer mooie plekken in Europa ontdekken? Klik hier voor reisinspiratie.

Wat vond je van dit artikel?
Gemiddelde: 5 sterren

Ook interessant