De 11 mooiste plekken van Malta, Gozo en Comino

feb 9, 2019 | Europa, Malta

Je zou bijna zeggen dat er op die kleine eilandjes onder Italië niet zo veel te zien is, maar niets is minder waar. De drie eilanden Malta, Gozo en Comino hebben juist ontzettend veel mooie bezienswaardigheden, zo veel dat dit lijstje uit maar liefst 11 plekjes bestaat. Je vindt er idyllische stadjes, en hele bijzondere kustlijn en bovendien… een blue lagoon! Wij maakten een rondreis naar Malta, Gozo en Comino en zetten onze 11 favorieten op een rij. Ontdek de mooiste plekken van Malta, Gozo en Comino.

1. The Three Cities (Malta)

Op Malta en Gozo vind je heel veel mooie steden en dorpen, wat het een lastige klus maakt om de allermooiste te kiezen. Toch springen The Three Cities, bij Valletta op Malta er voor ons het meest uit. De steegjes en pleintjes in deze plaatsen zijn net wat mooier, idyllischer en iets meer picture perfect dan in de andere steden en dorpen op de eilanden. The Three Cities zijn Cospicua, Senglea en Vittoriosa en liggen naast Valletta. De steden zijn omringd door grote verdedigingsmuren. Het is leuk om de steden te bezoeken direct vanuit Valletta met een typische dgħajsa boot, maar via een omweggetje kom je er ook.

mooiste plekken malta

2. Mdina (Malta)

Een andere stad die veel indruk op ons heeft gemaakt is Mdina. Mdina betekent ‘stad’ en wordt ook wel de ‘stille stad’ genoemd. Het is een oude, ommuurde stad waarvan de geschiedenis wel 4000 jaar teruggaat. Nu is het echt een toeristische bestemming. Het doet erg middeleeuws aan als je erdoorheen loopt. Je kunt alles te voet doen: Mdina is erg compact. Loop ook zeker even naar boven voor een mooi uitzicht over de wijde omgeving. Sla dit prachtige stadje niet over tijdens je rondreis langs de mooiste plekken van Malta!

Mdina doet Middeleeuws aan
De indrukwekkende ingang van Mdina

3. Blue Grotto (Malta)

De eilanden Malta, Gozo en Comino staan ook bekend om de geweldige kustlijnen. Zo vind je op Malta de Blue Grotto. Een immense grot waar je met een boot in kan. Wij bezochten Blue Grotto echter niet, maar bewonderden deze vanaf het uitkijkpunt. Je kunt daar gewoon met je auto naartoe rijden of stoppen met de bus bij de halte ‘Panorama’. Vanaf de rots heb je een geweldig uitzicht op grot. De rotsformaties rondom Blue Grotto zijn erg indrukwekkend en het water is helderblauw.

blue grotto mooiste plekken malta
Geweldig uitzicht op Blue Grotto

4. Blue Lagoon (Comino)

Tussen Malta en Gozo ligt een stukje paradijs, namelijk het eilandje Comino. Het eiland zelf is niet erg spectaculair: het is vrijwel onbewoond en er is dan ook vrij weinig te doen en te beleven. Comino trekt echter erg veel bezoekers door de prachtige Blue Lagoon die ernaast ligt, ongetwijfeld een van de mooiste plekken van Malta. Het water in deze lagoon is ontzettend mooi helderblauw en je kunt hier heerlijk zwemmen. Je waant je er echt even in het paradijs. Er zijn niet echt zandstranden, maar je kunt je handdoekje op een van de velen plateaus kwijt en daar genieten van de Maltese zon. Het water is overigens ondiep en vrij kalm, wat de Blue Lagoon ook geschikt maakt voor kinderen.

5. Victoria (Gozo)

Victoria is de hoofdstad van het eiland Gozo en is daadwerkelijk prachtig om een bezoekje aan te brengen. Neem een drankje op een van de gezellige pleintjes of bewandel de steegjes met de balkonnen waar Malta zo bekend om staat. Het stadje ligt in het midden van het eiland en past dus erg goed in je reisroute langs de mooiste plekken van Malta, Gozo en Comino.

Binnenplaatsje in Victoria, Gozo

6. Valletta (Malta)

Valletta is de hoofdstad van Malta en mag absoluut niet ontbreken op je lijstje. Typisch voor Valletta zijn de lange, smalle straten met diepe dalen en kleurrijke balkonnetjes. Daarnaast is het uitzicht op Valletta magisch mooi, met de kenmerkende koepel. Dingen die je niet mag missen in Valletta zijn de prachtige Sint-Janscokathedraal, de Upper en Lower Barrakka Gardens en de Grand Harbour.

7. Dwejra Fungus Rock & Inland Sea (Gozo)

Tot mei 2017 stond er op Gozo de Azure Window, maar deze is helaas door een flinke storm compleet ingestort. Dat wil echter niet zeggen dat deze plek niet meer interessant is voor toeristen om te bezoeken. Het blijft een mooi stukje kust op de plek waar ooit de Azure Window stond en daarnaast kun je er nog de Dwejra Fungus Rock en de Inland Sea bewonderen.

De Inland Sea
De plek waar ooit de Azure Window stond

8. Marsaxlokk (Malta)

Marsaxlokk op Malta is een kleurrijk vissersdorp ten zuidoosten van het eiland. Naast dat dit plaatsje ontzettend knus en gezellig is, is het ook erg mooi door de talloze gekleurde boten die in het water liggen. Geniet in een van de restaurantjes van de catch of the day of van de andere visgerechten. Je moet wel een beetje een visliefhebber zijn: de geur van vis is hier namelijk vrij sterk aanwezig… 😉

9. St. Peter’s Pool (Malta)

Zoek je een plekje langs de kust om eens lekker te gaan zwemmen? Overweeg dan eens St. Peter’s Pool. De rotsen vormen een natuurlijk zwembad waar je lekker in kan zwemmen. Het is bovendien erg leuk om vanaf de rotsen het helderblauwe water in te springen. Rondom de St. Peter’s Pool zijn voldoende plateaus om je handdoek op te leggen en te genieten van het zonnetje en het fijne klimaat. Als je hier met de auto naartoe gaat moet je wel even oppassen voor tegenliggers, het pad ernaartoe is namelijk vrij smal. Je kunt er ook met de bus komen. Sla dit natuurlijke zwembad niet over tijdens je rondreis!

10. San Blas & Ramla Bay (Gozo)

Ook op Gozo vind je bijzondere zwemplekken. Zo heb je San Blas Bay en Ramla Bay: twee mooie, afgelegen stranden. Dat is sowieso vrij bijzonder, want erg veel stranden hebben Malta, Gozo en Comino niet. Wat deze stranden helemaal bijzonder maakt is dat het zand een oranje kleur heeft, wat een uniek gezicht geeft gecombineerd met het blauwe water en de woeste rotsen rondom de stranden. Je snapt dus wel waarom deze stranden tot de mooiste plekken van Malta, Gozo en Comino behoren!

11. Popeye’s Village (Malta)

Een andere unieke bezienswaardigheid op Malta is Popeye’s Village. Een kleurrijk dorpje in een schilderachtige baai. In dit dopje hebben enkele opnames voor Popeye plaatsgevonden, je weet wel, die matroos met één oog die heel veel spinazie eet. Het dorpje is altijd intact gebleven en dient nu als toeristische attractie. Het is leuk voor kinderen, maar ook zeker voor ouders. Vergeet niet het gratis boottochtje te doen wat erbij inbegrepen is! Bij warm weer is er bovendien een zwemgelegenheid. Een leuke toevoeging voor je rondreis langs de mooiste plekken van Malta, Gozo en Comino.

Meer lezen over mooie plekken in Europa? Check onze andere inspiratielijstjes!

Wat vond je van dit artikel?
Gemiddelde: 5 sterren

Ook interessant