Dit zijn de 5 mooiste plekken van Fez

mei 18, 2020 | Afrika, Marokko

Fez is het verborgen geheim van Marokko. Vergeleken met de grote steden Rabat, Casablanca en Marrakech vonden we Fez een erg gemoedelijke reisbestemming. Het heeft geen grote lijst aan bezienswaardigheden, maar misschien is dat juist wat Fez een van de mooiste plekken van Marokko maakt. De stad ademt authenticiteit, wat vooral in de bijzondere medina tot uiting komt. Wil je weten welke spots je niet mag overslaan tijdens je stedentrip naar deze koningsstad? De 5 mooiste plekken van Fez hebben we voor je op een rij gezet.

Royal Palace van Fez

Het Koninklijk Paleis van Fez, Royal Palace, is een plaatje om te zien. Het staat bekend om haar prachtige gouden deuren en mooie mozaïeken details. Je moet het hier helaas wel doen met enkel het schieten van een mooi kiekje, want toegang tot het paleis van Fez krijg je niet. Maar aan de toeristen te zien die hier toch even langswippen om een glimp van het prachtige gebouw op te werpen, is het zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je bezoek aan Fez. En mooie foto’s gegarandeerd!

mooiste plekken fez
Royal Palace van Fez. Super fotogeniek plekje!

Souks

De Marokkaanse medina’s staan bekend om de kleurrijke souks. Een wandeling door deze straatjes is indrukwekkend, en voor veel westerlingen ook wat onwennig. Je wordt overspoeld door chaos. Allerlei geuren en geluiden zorgen dat je niet weet waar je moet kijken. Wij vonden deze beleving waanzinnig leuk. Tijdens ons bezoek aan de mooiste plekken van Fez, hadden we de souks van Marrakech al bezocht. Ondanks dat het beiden souks van Marokko zijn, vonden we het erg verschillend. In Marrakech vind je doorgaans meer toeristen, ervoeren wij de mensen als iets meer opdringerig en waren souks in Fez mooier, kalmer en authentieker.

souks mooiste plekken fez
Bijzondere plaatjes schiet je in de souks van Fez.

Al-Attarine Madrasa

De naam zegt je waarschijnlijk niets, maar Al-Attarine Madrasa is een oude Koranschool (Madrasa), gevestigd in de souk Al-Attarine. Als je al in de medina bent loop je er zo naartoe. Het is vrij zeldzaam dat deze koranschool open is voor toerisme, dat zijn er namelijk niet veel in Marokko. Je spendeert er niet erg veel tijd, omdat de madrasa simpelweg gewoon niet groot is. Wij vonden de tussenstop zeker de moeite waard, en bleven er toch wel een tijdje. Dat kwam omdat deze bezienswaardigheid in Fez zich erg goed leent voor het schieten van mooie foto’s…

Chouara leerlooierij

Terwijl we het bezoeken van een leerlooierij eigenlijk niet op onze planning hadden staan tijdens ons bezoek aan de mooiste plekken van Fez, lieten we ons deze reis toch overtuigen de bezienswaardigheid te bezoeken. Het zou commercieel zijn en niet de moeite waard. Maar we hadden hier absoluut geen spijt van! Op eigen houtje zijn we richting de looierij gewandeld, waar we al gauw een gebouw in werden geseind door een vriendelijke Marokkaan, met een bordje ‘Chouara tannery’. De looierij bezichtig je namelijk via een van de rondom gelegen dakterrassen.

We kregen eerst een korte uitleg van het leerlooien, waarna we een takje munt in onze handen kregen tegen de stank en het terras op geleid werden. Het stinkt inderdaad wel wat, maar het viel bij ons nog mee, misschien omdat we vroeg in de ochtend waren. Indrukwekkend om de vakmannen van bovenaf bezig te zien. Na je bezoek aan het terras doorloop je nog een leerwinkeltje waar van alles wordt verkocht, zoals leren schoenen en tassen. Bij het verlaten van het pand gaven we onze ‘gids’ nog wat fooi toe. Goed om rekening mee te houden, het hoeft niet veel dirham te zijn, maar ze verwachten het hier wel.

leerlooierij mooiste plekken fez
Chouara, de meest bekende leerlooierij in Fez.

Borj Nord

Borj Nord is een ontzettend leuk uitstapje als je even los wilt komen van de chaos en gekte van de medina. Het is een kleine wandeling omhoog vanuit de medina van Fez, waar je onderweg ook ongetwijfeld nog opvallende dingen tegenkomt. Niet perse Borj Nord zelf, maar het uitzicht op de top vonden wij zeker behoren tot de mooiste plekken van Fez. Wat is het prachtig om de medina zo van een afstand te bekijken, met haar stevige stenen muren en het ‘niemandsland’ eromheen. Je kunt je de chaos binnen de stadsmuren bijna niet meer inbeelden.

borj nord mooiste plekken fez
Het imposante Borj Nord op de heuvel.
borj nord mooiste plekken fez
Een bijzonder uitzicht op de medina vanaf Borj Nord, een van de mooiste plekken van Fez.

Check snel of je een visum nodig hebt:

Ook interessant