De souks van Marrakech bezoeken: wat te verwachten

apr 26, 2019 | Afrika, Marokko

Een bezoek aan de souks van Marrakech is een hele belevenis. Verwonder je over de bijzondere producten die worden aangeboden op de markten, bewonder de prachtige gebouwen die je pad kruisen en geniet van de Marokkaanse keuken in de mooiste cafés en restaurants. Er zijn een paar dingen die je vooraf moet weten, zoals hoe er met geld wordt omgegaan en hoe je veilig blijft en niet verdwaalt. Daarom geven wij je de beste tips voor het bezoeken van de markten, bezienswaardigheden, eetgelegenheden en tips om vervelende situaties te voorkomen bij het bezoeken van de souks in Marrakech.

Kraampjes

De souks in Marrakech staan bekend om alle kraampjes die je er vindt. Er wordt van alles verkocht: van lekkernijen als Marokkaanse olijven, kruiden en vers fruit tot lederwaren, tapijten en aardewerk. Aan het einde van Bab Debbagh vind je ook enkele leerlooierijen die je kunt bezoeken. Dierenhuiden worden hier op de ‘ouderwetse’, traditionele manier bewerkt en geverfd.

De drukte, chaos en merkwaardige geuren in de souks kunnen een wat onwennig gevoel geven. Daarnaast willen de Marokkanen maar al te graag wat aan je verkopen, omdat ze zien dat je een toerist bent en dat betekent vaak: geld. Probeer – als je hier geen interesse in hebt – ook geen interesse te tonen. Kijken mag natuurlijk, maar ga geen producten aanraken als je toch niet van plan bent het te kopen. Maak geen onnodige stops en geef de verkopers niet al te veel aandacht. Wil je wel wat kopen? Onderhandel dan altijd, want er wordt vaak meer gevraagd dan dat het waard is. Probeer je niet te snel te laten omkopen door de opdringerige verkopers en houd voet bij stuk.

Benieuwd naar de 7 mooiste plekken van Marrakech? Check ze hier!

Maar vooral: geniet van alle bijzondere dingen die je onderweg tegenkomt en dompel je onder in de soms wat merkwaardige, maar o zo prachtige Marokkaanse cultuur.

Haal ook een lekker vers sapje op plein Djemaa El-Fna

Bezienswaardigheden

Rondom de souks van Marrakech vind je ook allerlei mooie bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan tijdens het bezoeken van de souks. Hier enkele op een rij:

  • Marrakech Museum
  • Ben Youssef Moskee
  • House of Photography
  • Le Jardin Secret
  • Plein Djemaa El-Fna
  • Koutoubia Moskee

Met name het Marrakech Museum vonden wij een aangename verrassing. We hadden niet echt het plan om het te bezoeken, maar omdat je het museum vrij snel tegenkomt als je de drukke souks uitloopt kun je er bijna niet omheen. We zijn geen museumkennis, dus inhoudelijk is het misschien niet erg sterk, maar het is van binnen zo mooi dat het zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Bezoek het Marrakech Museum tijdens je wandeling door de souks

Cafés en restaurants

Tijdens je wandeling door de souks in Marrakech kom je ook ongetwijfeld een groot aantal cafés en restaurants tegen. Wij zetten onze aanraders voor jou op een rij:

  • Café des Épices
  • Nomad
  • Atay
  • Le Jardin

Tijdens onze trip naar Marrakech hebben we deze allemaal bezocht. Een echte nummer 1 kunnen we niet noemen, want alle cafés zijn erg verschillend. Café des Épices zit aan een ontzettend leuk pleintje en heeft een leuk uitzicht vanaf het dakterras. Ook Nomad zit aan datzelfde pleintje, maar is van binnen net wat hipper en moderner ingericht. Voor een bijzondere avond uit eten raden wij Le Jardin aan. De uitstraling van dit restaurant is ontzettend mooi en het eten is erg lekker.

Meer inspiratie over het bijzondere Marokko? Lees hier onze andere artikelen.

Café des Épices
Restaurant Le Jardin

Hoe kom je in de souks?

In Marrakech heb je meerdere souks, maar je komt ongetwijfeld souk Semmarine en souk Cherifia tegen. Je kunt op je gevoel af gaan en vanuit Djemaa El Fna gewoon een steegje inlopen. Als je vanaf dat plein richting het noorden gaat, is de kans groot dat je namelijk gewoon een souk inloopt. Je kunt natuurlijk ook je Google Maps gebruiken. Bij ons had Maps de voorkeur tegenover de weg aan iemand vragen. Als je dat doet kan het namelijk zijn dat de Marokkaanse local er uiteindelijk geld voor wil hebben.

Ook interessant